Siirry sisältöön

Harjoitustietoa

KARATEN ALOITTAMINEN

Tayo-ryu karaten voi aloittaa koska vain ja käytännössä minkä ikäisenä tahansa. Tayo-ryu karaten harjoitusmetodit modifioidaan kunkin harjoittelijan mukaisesti.
Voit aloittaa karaten myös harjoitustauon jälkeen ns. come back -treenaajana, omalla saavuttamallasi vyö arvollasi, aiemmasta karatetyylisuunnasta riippumatta. Usein come back treenaajan aiemmasta karaten harjoittelusta on saattanut olla kymmeniäkin vuosia, mutta siitä ei ole ollut haittaa treeneissämme.

Peruskurssin kurssijakson päätyttyä vyökokeeseen, jatkaa karaten harrastaja tämän jälkeen normaalisti karaten harrastusta. Junioreille on käytössä yleinen juniorivyöjärjestelmä. Eli ns. MON vyöjärjestelmä. Nuorille ja aikuisille on käytössä puolestaan ns. KYU vyökoejärjestelmä.

KARATEPASSI

Karaten harrastajilla, kuten monilla muillakin itämaisilla kamppailulajien harrastajilla on käytössä ns. karatepassi. Karatepassi on tärkeä dokumenttivihko mihin merkataan mm. vyöarvot, koulutukset, leirit, kilpailut ym. Karatepassi hankitaan seuran kautta. Websivulla on myös tilauspaikka ja ohjeet.

KARATEPUKU

Karatepuku, eli karate-gi on valkoinen harjoitusasu mitä käytetään karaten harrastamisessa. karatepuku hankitaan mm. peruskurssin alun jälkeen.

VYÖARVOT

Valkoinen vyö tulee karatepuvun tilauksen yhteydessä esim. peruskurssin alussa.

KYU vyöjärjestelmä.
Keltainen (5kyu) , Oranssi (4kyu), Vihreä (3kyu), Sininen (2kyu), Ruskea (1kyu). musta vyö (1 – 10dan).

SUOJAT, VARUSTEET

Karatessa käytetään esimerkiksi nopeampitempoisessa matsiharjoittelussa käsi ja jalka/säärisuojia. Myös hammassuojia sekä alasuojia voi halutessaan hankkia.

HARJOITUSVAKUUTUS

Karatessa sattuu harvoin vammoja harjoituksen yhteydessä. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö niin voisi silti käydä. Karaten peruskurssi, jäsenmaksuun ei sisälly harjoitusvakuutus, vaan se on henkilökohtainen hankinta SUOMISPORT sivustolta. Vakuutustietojen sivulle pääset sivustomme maksut hankinnat ja varusteet -sivulta. Seurahallitus suosittaa harrastajia ottamaan vakuutuksen, tai tarkastamaan mahdollisen oman olemassa olevan vakuutuksen kattaako oma mahdollinen vakuutus myös karaten lajina.

SANASTO

Rei = Kumarrus
Yoi = Valmiusasento
Hajime = Aloita/Aloittakaa
Yame = Seis/Lopeta
Serez = Menkää riviin
Seisa = Istukaa polvillenne

Zuki = Lyönti
Geri = Potku
Uke = Torjunta
Empi = Kyynärpää
Hiza = Polvi

Jodan = Päänkorkeus
Chudan = Keskikorkeus
Gedan = Alakorkeus (esim. Gedanbarai = alatorjunta)

Mawatte = Käännös
Hikite = Vetävä käsi
Hidari = Vasen
Migi = Oikea
Dachi = Asento

Sensei = Opettaja
Senpai = Ohjaaja
Gi = Karatepuku
Dojo = Harjoitussali
Kiai = Huuto (tekniikan suorituksen lopussa)

Kata = Muoto (määritetty sarja liikkeitä/tekniikoita)
Kumite = Ottelu